top of page

Ako som fotil kalendár. Časť I. "prequel"

Mám na mysli kalendár pre firmu KROY z Ruska, ktorá si ma “najala” nafotiť pre nich kalendár na rok 2017. Celé to začalo predajom jednej fotografie.


V decembri roku 2015, ma kontaktoval cez moju webstránku pán Linas (CEO firmy Kroy), že videl moju fotku na https://fineartamerica.com/ a chcel by ju kúpiť na použitie do kalendára, respektíve či je to vôbec možné. Zároveň aj uviedol koľko kalendárov je v pláne dať vyrobiť t.j. 300 kusov na rok 2016. Kalendár má byť ako pozornosť pre klientov jeho firmy.

Po pár emailoch sme sa dohodli čo a ako, na cene, ako prebehne obchod a fotka sa predala.

V januári roku 2016 mi poslal kalendár emailom, aby som videl ako skočila moja fotka. Zmenili len náhrdelník na modelkynom krku, ale to dosť výrazne.

Ako prebehol obchod?

Celá komunikácia bola len cez emaily. Klient požadoval najvyššiu možnú kvalitu fotografie a samozrejme cenu za digitálny súbor. Cenu za fotografiu som nechal na prvýkrát navrhnúť klienta, aby sa bolo od niečoho odpichnúť. Netušil som akú sumu si prestavuje zaplatiť za fotografiu. Samozrejme, aby som nezabudol, predtým som sa opýtal modelky či môže byť fotografia predaná. Naštastie bez problémov súhlasila. Klient navrhol sumu, ktorá bola adekvátna za to čo požadoval, tak som ďaľej ani nevyjednával o cene. Potom sme dohodli zmluvu a prevzatie, odovzdanie digitálneho súboru – fotografie. Dohodli sme sa tak, že mi pošle na účet predom dohodnutú sumu, a po prijatí platby mu obratom posielam fotografiu v plnom rozlíšení. A tak sa aj stalo. O 2-3 dni nabehli na účet peniaze, ja som hneď informoval klienta, že peniaze sú tu a poslal som mu fotografiu – presnejšie povedané odkaz/link odkiaľ ju vedel stiahnuť.


Ako sa dostala moja fotka na stránku ktorá sa zaoberá predajom fotiek, obrazov a plagátov?


To je iný, kratší príbeh bez nejakého extra vzrušenia, ale napíšem aj o tom v inom článku. Teraz v skratke: cez 1x.com


Výsledný kalendár v digitálnej podobe tu




Pokračovanie o fotení kalendára pre firmu KROY bude. :)


bottom of page